Υπεγράφη συμφωνία για έρευνα υδρογονανθράκων με την ιταλική Eni

Δημοσιεύθηκε: 21/12/2019 10:01 Τελευταία Ενημέρωση: 21/12/2019 10:01 Από: Tachydromos

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα χαρακτήρισε σήμερα ως μια «πολύ σημαντική στιγμή για τη χώρα στον τομέα των υδρογονανθράκων για το μέλλον της οικονομίας της Αλβανίας», την υπογραφή συμφωνίας με τη γνωστή ιταλική εταιρεία Eni.

Σε ομιλία του κατά την τελετή υπογραφής με την ιταλική εταιρεία για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο τεμάχιο Ντουμρέα, ο Ράμα έκανε μια αναδρομή των ιστορικών σχέσεων με την Ιταλία στον τομέα της αναζήτησης ορυκτού πλούτου στη χώρα.

«Η σημερινή είναι μια συνέχεια της ιστορίας που ξεκίνησε από το 1903, όταν ήμασταν ακόμη μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τότε είχαν έρθει για πρώτη φορά Ιταλοί μηχανικοί για να διερευνήσουν το υπέδαφος μας», είπε.

Προχωρώντας χρονολογικά τις σχέσεις στον τομέα των ερευνών με την Ιταλία κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έφθασε στη σύγχρονη πραγματικότητα.

«Την πρώτη στιγμή μετά την πτώση της δικτατορίας υπήρξε ένα ενδιαφέρον από την Eni για έρευνα στη θάλασσα της Αλβανίας. Ωστόσο, χρειάστηκαν 30 χρόνια για να έχουμε σήμερα όχι μόνο μία σύμβαση με την Eni, από την άποψη της οικονομικής με την Αλβανία αλλά είναι η καλύτερη και η ευνοϊκότερη που έχει συναφθεί. Για αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόψυχα τους φίλους Ιταλούς που έδειξαν μια πολύ ανοικτή και εποικοδομητική στάση απέναντι στο αίτημά μας, ώστε να έχουμε μεγαλύτερο άμεσο όφελος από τις προηγούμενες συμβάσεις για το κράτος», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ράμα.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι έρευνες θα αρχίσουν αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό τόσο για κράτος όσο και για την ίδια την ιταλική εταιρεία.

ata.gov.al

Echedoros-a.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon