Δίκτυο αλληλεγγύης απ’ την ΟΜΟΝΟΙΑl

Δημοσιεύθηκε: 25/04/2020 13:09 Τελευταία Ενημέρωση: 27/04/2020 17:09 Από: Tachydromos

Παρόλο που απ’ την ΟΜΟΝΟΙΑ είναι φειδωλοί και δεν θέλουν να γίνουν γνωστές οι διαστάσεις πριν την ομαλοποίηση της κατάστασης στα σύνορα και την αποκλιμάκωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί για την αντιμετώπιση της Πανδημίας Covid-19, εν τούτοις όμως επιτελείται κάτι μοναδικό από τα στελέχη της προς βοήθεια των συμπατριωτών μας.

Πρόκειται για την πρωτοβουλία που ανέλαβε το Προεδρείο της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ ούτως ώστε οι δομές της σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας σε ένδειξη αλληλεγγύης συμβάλουν στην προμήθεια φαρμάκων απ’ την Ελλάδας για του έχοντες ανάγκη έλληνες.

Επειδή δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης προβολής, εκτιμούν στην ΟΜΟΝΟΙΑ, καθώς η πρωτοβουλία αναλήφθηκε με αποκλειστικό σκοπό την αφύπνιση των δυνατοτήτων βοηθείας και συμβολή στο να ξεπεραστεί το αίσθημα εγκλωβισμού και κλεισμένων συνόρων, δεν περιγράφονται και λεπτομέρειες όλου αυτού του δικτύου επικοινωνίας και ανθρωπισμού. Προσφέρθηκαν άνθρωποι σε πόλεις και σημεία κοντά με τα σύνορα ώστε να αποστέλλονται εκεί τα δέματα από διάφορα σημεία της Ελλάδας, υπήρξαν εθελοντές να τα προωθούν αυτά προς τη μεθόριο και κυρίως έτοιμα στελέχη στο εσωτερικό που ξεπερνώντας διακριτικά τους όρους απαγόρευσης κυκλοφορίας να καταφέρνουν ώστε να φτάνουν στο προορισμό τους τα απαραίτητα και πολλές φορές ζωτικής σημασίας φάρμακα.

Να επισημανθεί ότι ο δίκτυο αυτό εθελοντικής αλληλεγγύης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ δεν αφορά μόνο περιοχές κοντά στα σύνορα. Κι αυτά βέβαια με ειδική μάλιστα αναφορά σε ορεινά και αποκλεισμένα σημεία όπως τα Ριζά στους Αγίους Σαράντα και τα Πωγώνια στο Αργυρόκαστρο. Αλλά κυρίως σε βαθύτερες περιοχές όπως η Αυλώνα και τα χωριά στον Κόλπο της, το Δυρράχιο, τα Τίρανα και το Ελμπασάν.

Σπουδαία η συμβολή και του Παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Χιμάρα, ακόμη όμως πιο αναντικατάστατη η προσφορά των στελεχών της Οργάνωσης στο Παράρτημα Κορυτσάς για τη διευκόλυνση συμπατριωτών στην πόλη αυτή και το Πόγραδετς και την Ερσέκα.

Εμμέσως η Πανδημία έγινε μια αφορμή ώστε να ανανεωθούν δεσμοί και κυρίως να αφυπνίσουν δυνατότητες βοηθείας και συμπαράστασης.

Επί το πλείστον το δίκτυο αυτό που αφορά στην προώθηση φαρμακευτικού υλικού είναι αφορμή ώστε να διαπιστώνονται και άλλες ανάγκες μέσα στην ανθρωπιστική κρίση που σιγά – σιγά καταλαμβάνει την κρίση. Ως εκ τούτου το δίκτυο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ δύναται αποδειχτεί χρήσιμο και για τις περιπτώσεις προώθησης άλλου είδους ανθρωπιστικής βοήθειας στην περίπτωση που ου μη γένοιτο προκύψει ανάγκη.

Περιττό βέβαια να αναφερθεί ότι όλη αυτή η εκστρατεία είναι πάνω σε εθελοντικές βάσεις και με μόνο πόρο τα σχεδόν μηδενικά αποθέματα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon