Το αλλιώτικο Πάσχα 2020 στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας

Δημοσιεύθηκε: 27/04/2020 17:08 Τελευταία Ενημέρωση: 27/04/2020 21:24 Από: Tachydromos

– Με προσοχή τελέστηκαν οι Ακολουθίες και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία

– Σεβόμενοι τους κανόνες υγειονομικής προστασίας προσήλθαν οι πιστοί ανά τη χώρα

Μέσα στις γνωστές συνθήκες που οι κυβερνήσεις επέβαλαν για την αντιμετώπιση της έκτακτης υγειονομικής κατάστασης απ’ την Πανδημία του Covid-19, προσαρμόστηκε το Πρόγραμμα των Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά και ο εορτασμός της Αναστάσεως στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας.

Χωρίς τις συνηθισμένες κοσμοσυρροές, ούτε τις συγκινητικές λιτανίες του Επιταφίου της Μεγάλης Παρασκευής ή τα λαϊκά πανηγύρια την εβδομάδα του Πάσχα. Εν τούτοις όμως με όλες τις ακολουθίες και τα μυστήρια που προβλέπει το Τυπικό, έγινε εφικτό ώστε η Εκκλησία μας να προσφέρει στους πιστούς ακόμη μια φορά όλες τις ακολουθίες και τα μυστήρια της κεντρικότερης αυτής περιόδου για το πνευματικό έτος.

Κεντρικό σημείο βέβαια η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία της οποίας προηγήθηκε η Ακολουθία της Ανάστασης στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα όπου ιερούργησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος συμπαραστατούμενος απ’ τον Μητροπολίτης Αμαντίας κ. Ναθαναήλ, τον Επίσκοπο Βύλλιδος κ. Άστη και όλους τους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Τιράνων. Δεκάδες πιστοί μπόρεσαν να εκκλησιαστούν και κυρίως να μεταλάβουν στο τέλος της Παννυχίδας του Πάσχα.

Από πλευράς της Εκκλησίας είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα τόσο για την προσέλευση των πιστών που επιθυμούσαν να μετέχουν αλλά και την τήρηση όλων των κανόνων προστασίας της υγείας που έχουν υιοθετηθεί για την Πανδημία.

Αναλόγως κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα και σε άλλους ναούς της περιφέρειας της Αρχιεπισκοπής είχαν τελεστεί οι ακολουθίες με ιδιαίτερη προσοχή αποφυγής της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμοί πιστών και την απαραίτητη διακριτικότητα.

Ανάλογα οι πένθιμες καμπάνες της Μεγάλης Πέμπτης και Μεγάλης Παρασκευής όπως κυρίως οι Αναστάσιμες τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ήχησαν και σε δεκάδες ενορίες και κυρίως του Καθεδρικούς των υπολοίπων Μητροπόλεων της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία. Με την επίβλεψη των επιχωρίων μητροπολιτών, σε πολλές εκκλησίες, όπου έχει ιερέα ή σε γειτονικά τους χωριά που μπορούσαν να κινηθούν επίσης τελέστηκαν ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς επίσης και η Ανάσταση.

Τόσο στον Καθεδρικό στα Τίρανα όσο και στις έδρες των άλλων Μητροπόλεων αναγνώστηκε το Πασχαλινό Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ιδιαίτερα επίκαιρο ως προς την κεντρική ιδέα της Αφοβίας που ο Κύριος εμπνέει στους Μαθητές του αλλά και όλους τους Χριστιανούς ανά τους αιώνες. Και που φέτος όσο ποτέ το ποίμνιο της κατ Αλβανία Εκκλησίας το έχει ανάγκη.

Εξ άλλου ο Αρχιεπίσκοπος όλα αυτά τα τριάντα σχεδόν χρόνια που είναι στην Αλβανία την αφοβία δεν την συνέστησε θεωρητικά και κυριολεκτικά, ούτε άφησε να εννοεί ο καθένας αφηρημένα. Απεναντίας απέδειξε με το δικό παράδειγμα σε στιγμές ιδιαίτερα κρίσιμες τι σημαίνει να στηρίζεις την ανδρεία στη βαθιά πίστη και την ελπίδα κυριολεκτικά στον Αναστάντα Κύριο Ιησού Χριστό. Η ίδια η ανάληψη της «περιπέτειας» ανασύστασης της Εκκλησίας στην Αλβανία είναι πράξη αφοβίας, ανδρείας, βαθιάς πίστης και τελείας αγάπης που υπερνικά το φόβο και το δισταγμό.

Να επισημανθεί ότι για να γιορταστεί κατά το δυνατό το Πάσχα και να προσφερθεί στους πιστούς το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, είναι κρίσιμης σημασίας το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος κινήθηκε σοφά απ’ την αρχή της έναρξης των έκτακτων υγειονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της Πανδημίας.

Συγκεκριμένα ενώ πρωτοστάτησε ο ίδιος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ποιμνίου για την προσοχή που πρέπει να επιδειχθεί επίσης και την μέριμνα για τον διπλανό, εν τούτοις οριοθέτησε σωστά μέχρι σε πιο σημείο η Εκκλησία πρόκειται να αναστείλει τις ακολουθίες της. Έτσι ναι μεν το πρόγραμμα των ακολουθιών περιορίστηκε και ο αριθμός των μετεχόντων επίσης ελέγχτηκε απ’ τους ιερείς και τα εκκλησιαστικά συμβούλια αλλά δεν αναστάλθηκαν εντελώς.

Η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό των Τιράνων μεταδόθηκε όπως εξ άλλου είναι παράδοση απ’ την Δημόσια Τηλεόραση της Αλβανίας, ενώ η ανώτερη πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας ενώ δεν επισκέφθηκε κατά το έθιμο τον Αρχιεπίσκοπο, εξέφρασε απ’ τα ΜΜΕ τις ευχές προς τον ίδιο και τον Ορθόδοξο κλήρο και ποίμνιο.

https://www.orthodoxianewsagency.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon