Ένας Παργιανός ζωγράφος στη Σκόδρα

Δημοσιεύθηκε: 15/05/2020 14:10 Τελευταία Ενημέρωση: 17/05/2020 12:59 Από: Tachydromos

Απ’ τους πιο αντιπροσωπευτικούς και διάσημων των εικαστικών τεχνών στην Αλβανία τον 20ο αιώνα, ο Νικόλαος (Κόλιε) Ιδρωμένος, είναι γόνος της γνωστής οικογενείας των Ιδρωμένων απ’ την Πάργα.

Στον Ελληνικό χώρο γνωστός είναι ο Ανδρέας Ιδρωμένος, ιερέας, λόγιος, νομικός και δάσκαλος, συνεργάτης του Ιωάννη Καποδίστρια. Είναι αυτός που αποφάσισε το 1804 κι εφόσον βρίσκονταν σε συνεχή έχθρα με τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων, υπακούοντας σε επανειλημμένες προσκλήσεις του Καποδίστρια, εγκαταλείπει την Πάργα και εγκαθίσταται στην Κέρκυρα. Εκεί ήταν μέλος της Ιόνιας Ακαδημίας, δάσκαλος θεολογικών και αργότερα Κοσμήτορας της Θεολογικής σ’ αυτή, καθώς και μέλος της Βιβλικής Εταιρίας και εκ της θέσεως αυτής με ότι φαίνεται ανέπτυξε συνεργασία με τον επίσκοπο Ευβοίας, Γρηγόριο τον Αργυροκαστρίτη, που με ελληνικούς χαρακτήρες εξέδωσε την πρώτη μετάφραση της Καινής Διαθήκης στην Αλβανική.

Εκ των τέκνων αυτού ο Αρσένιος φαίνεται ότι εγκαθίσταται στην Σκόδρα το 1856 όπου εργάζεται ως ξυλουργός ιδρύοντας εταιρία με πλούσια παρουσία ειδικά σε κτίρια υψηλών απαιτήσεων μεταξύ των οποίων το διάσημο Καθολικό Κολλέγιο. Στην Σκόδρα πρέπει αυτή την περίοδο να έχει σημαντική παροικία Κερκυραίων καθώς ο Άγγλος περιηγητής και συγγραφέας Έντουρτ Λήρ που περνά περίπου αυτή την περίοδο στην πόλη φιλοξενείται για πολλές μέρες στην έπαυλη άλλου Κερκυραίου εμπόρου που ήταν μάλιστα και επίτιμος Πρόξενος της Βρετανίας στην περιοχή.

Ο Νικόλαος Ιδρωμένος που γεννάται στη Σκόδρα υο 1860 είναι ο δεύτερος των τέκνων του Αρσενίου που είχε παντρευτεί κόρη απ’ την ντόπια οικογένεια Σαράτσι. Από πολύ νωρίς ο Νικόλαος επέδειξε ζήλο στη μάθηση και ιδιαίτερη κλήση στα εικαστικά τα οποία μάλιστα και σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βενετίας. Δεν αποφοίτησε αλλά παρέμεινε για αρκετά χρόνια. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Σκόδρα και καλλιέργησε τα ταλέντα του δίπλα σε άλλους γνωστούς μαστόρους και δασκάλους της τέχνης.

Ασχολήθηκε επίσης με τη φωτογραφία συγκροτώντας απ’ τα πρώτα φωτογραφικά στούντιο στην Σκόδρα που λόγω της εγγύτητας και της φροντίδα του Βατικανού και της Αυστρίας πρωτοπορεί την εποχή εκείνη στα γράμματα, τις τέχνες, την τεχνολογική ανάπτυξη. Το 1912 εισήγαγε στην πόλη την πρώτη ίσως για το χώρο της Αλβανίας μηχανή προβολής κινηματογραφικών φίλμ.

Αργότερα και ειδικά μετά το σεισμό του 1905 που άφησε μεγάλες ζημιές στην περιοχή της Βορειοδυτικής Αλβανίας ασχολείται έντονα με την άλλη του κλήση και τέχνη, αυτή της αρχιτεκτονικής. Σχεδιάζει και καθοδηγεί τις εργασίες για μεγάλες οικίες γνωστών οικογενειών στην πόλη της Σκόδρας. Αργότερα το 1925 καλείται να σχεδιάσει, οικοδομήσει και διακοσμήσει εσωτερικά κρατική έπαυλη στη Σιρόκα για τον τότε Πρόεδρο Αχμέτ Ζόγκου. Το 1928 διεκπεραιώνει το κατάστημα της Τράπεζας της Αλβανίας στη Σκόδρα, κτίσμα ιδιαίτερης σημασίας, ειδικά για την εποχή στην οποία αναφερόμαστε.

Πέθανε το 1939 αφήνοντας πίσω πλούσια συλλογή έργων. Διακρίθηκε ειδικά στο πορτρέτο. Εκθέσεις του άνοιξαν σε διάφορες πινακοθήκες όπως Βουδαπέστη, Μπάρι, Ρώμη, Νέα Υόρκη (1939).

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon