Αντίδραση της Πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Αλβανία για την αναβολή των μεταρρυθμίσεων

Δημοσιεύθηκε: 01/06/2020 13:12 Τελευταία Ενημέρωση: 01/06/2020 13:12 Από: Tachydromos

Η Κυβέρνηση και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα στην Αλβανία, δεν κατάφεραν την Κυριακή να τηρήσουν μια προθεσμία που είχαν θέσει για να συμφωνήσουν σε αλλαγές στον εκλογικό κώδικα - τον οποίο ζήτησαν οι Βρυξέλλες προτού ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Εκπρόσωποι των αλβανικών κομμάτων που συναντήθηκαν δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από την προθεσμία της 31ης Μαΐου, παρά την απόπειρα διαμεσολάβησης από την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Τίρανα, Γιούρι Κιμ, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της.

Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του 'Εντι Ράμα, αρνήθηκε να παράσχει εγγυήσεις για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, ενώ ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, κατηγόρησε την τεχνική διαπραγμάτευσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την αποτυχία του συνομιλίες.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές στην Αλβανία έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2021 και οποιαδήποτε αλλαγή στον εκλογικό κώδικα πρέπει να συμφωνηθεί τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την έναρξη ισχύος των εκλογών.

Υπάρχει λοιπόν ακόμα χρόνος. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε συμφωνία για το ζήτημα αυτό πριν από τη διοργάνωση της πρώτης διάσκεψης για την ένταξη μεταξύ Αλβανίας και ΕΕ. Είναι μία από τις πολλές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί η Αλβανία, αλλά θεωρείται κρίσιμη, διότι αφορά έναν ευρύ συμβιβασμό μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους θέλουν να προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις στην χώρα, κάτι που θα φέρει στην Αλβανία περισσότερο Δημοκρατία και θα είναι λιγότερο ευάλωτη σε πιέσεις από Ρωσία και Κίνα.

Οι Αμερικανοί προωθούν τις Δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο) ώστε να μην αποτελέσουν ξανά σημείο εντάσεων, και να αποκόψουν την Ρωσία και Κίνα, δύο χώρες που βρίσκουν έδαφος επιρροής σε μη Δημοκρατικές χώρες.

viadiplomacy.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon