Αναστηλωτικές επεμβάσεις στο Μοναστήρι της Παναγίας στο Σβερνέτς

Δημοσιεύθηκε: 02/06/2020 12:40 Τελευταία Ενημέρωση: 08/06/2020 18:07 Από: Tachydromos

Συνεχίζονται αυτή την περίοδο επεμβάσεις περαιτέρω βελτίωσης και ολοκλήρωσης αναστηλωτικής διαδικασίας στον Ι. Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ομώνυμο Μονή στο νησάκι του Σβερνέτς, στον Κόλπο της (Ν)Άρτας.

Οι εργασίες αυτές γίνονται με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας και υπό την καθοδήγηση ειδικών στον τομέα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Το συγκεκριμένο συγκρότημα που εκτός του καθολικού περιλαμβάνει και άλλα κτίσματα υπήρξε απ’ τα πρώτα που συντηρήθηκαν από πλευράς του Αρχιεπισκόπου και οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιήθηκαν επί σειράς ετών για νεανικές και φοιτητικές κατασκηνώσεις.

Η επιστροφή για συμπληρωματικές εργασίες συντήρησης θεωρήθηκε αναγκαία τόσο λόγω του ότι με την πάροδο του χρόνου και των ειδικών παραγόντων του θαλάσσιου περιβάλλοντος εμφανίστηκαν νέα προβλήματα αλλά και για ένα ακόμη λόγο. Τα τελευταία χρόνια λόγω του σπουδαίου φυσικού κάλους του τοπίου, του πλούτου του υγροτόπου και της γενικής αξιοποίησης της περιοχής ισχυρά συμφέροντα με πολιτικό υπόστρωμα αμφισβητούν την κυριότητα του Μοναστηριού στη μικρή νησίδα και το δάσος που την καλύπτει. Γενικότερα δε όλος ο Κόλπος της Άρτας είναι στόχος περιουσιακών παραβιάσεων και αποξένωσης των γηγενών Ελλήνων από πρόσβαση στη μετωπική προς τη θάλασσα περιοχή της ζώνης απ’ την Ακρινή έως το Σβερνέτς. Έτσι η παρουσία με αφορμή τις εργασίες δίνει μια κατοχύρωση και συνέχεια στη διεκδίκηση της ακινήτου περιουσίας της Μονής.

Όπως προαναφέρθηκε το Μοναστήρι όπως και οι παρακείμενες κοινότητες βρίσκονται σε μια ζώνη μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο. Σπουδαία μαρτυρία ιστορικής σημασίας παρέχει στο ημερολόγιο του ο διαπρεπής Βρετανός Αρχαιολόγος Νίκολας Χάμοντ για την περιοδεία του στην περιοχή τη δεκαετία του ’30 του 20ου αιώνα, όπου μοναχοί τον φιλοξένησαν στο Μοναστήρι και του διηγήθηκαν την ιστορία του και τη συμβολή στην περιοχή. Εκείνο που ιδιαίτερα επισημαίνει ο διαπρεπής επιστήμονας είναι το επίπεδο της ελληνικής με την οποία συνεννοούνταν στο Μοναστήρι αλλά και με τους κατοίκους του Κόλπου.

Ο εν λόγω ναός παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μαζί με τον άλλο σε μικρή σχετικά απόσταση του Μαρμιρό, αποτελούν μοναδικά μνημεία της Ορθόδοξης πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι ειδικοί χρονολογούν αμφότερους ως κτίσματα του 13ου αιώνα, ωστόσο νεότερες εισηγήσεις τοποθετούν την εκκλησία της Παναγίας του Σβερνέτς να έχει δομηθεί τον 10ο αιώνα. Στο δάπεδο του Ναού εξ άλλου υπάρχει επιτάφια πλάκα με αναφορά σε Βυζαντινό άρχοντα Δούκα Καρατζά, που δεν αποκλείεται να είναι ο Αργύρης Καρατζάς που η Άννα Κομνινή αναφέρει ότι είχε αποσταλεί με ειδικά καθήκοντα στο Δυρράχιο απ’ τον πατέρα της Αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνινό.

Πρόκειται για ένα ναό ελεύθερου σταυροειδούς σχήματος μετά τρούλου. Εκτός απ’ τον κύριο ναό υπάρχει ο νάρθηκας που είναι ο αρχικός πυρήνας του ναού, ενώ προσθήκες του εξωνάρθηκα και του υπόστεγου χαγιατιού στη νότια πλευρά πρέπει να είναι μεταγενέστερες προσθήκες. Στην οροφή του τρούλου καθώς και στο Ιερό σώζονται τοιχογραφίες σε διάφορες μάλιστα επιστρώσεις έκαστη παλαιότερη απ’ την άλλη.

Το εν λόγω Μοναστήρι αποτελεί ένα προσκύνημα που έλκει ιδιαίτερα την ευλάβεια των πιστών της περιοχής αλλά και το ενδιαφέρον επισκεπτών.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon